ma, di, do en vrij van 10.00 - 16.00 uur

Ik ben Mirjam

Mijn interesse in hondengedrag werd verder aangewakkerd toen ik mijn eerste eigen hond kreeg en later door de honden die haar opvolgden.
Saar was een lieve, open en vrolijke pup. Door de training waar ik terecht kwam veranderde zij in korte tijd in een sombere hond, die liever een pas achter me liep dan vrolijk naast me. Dat zorgde voor vraagtekens en daarmee begon mijn zoektocht naar andere begeleiding. Door haar werd ik bewust dat ik anders om wilde gaan met gedrag en honden in het algemeen. Vanaf die periode is het leren en bewust kijken naar honden begonnen.

Saar ontwikkelde al jong ernstige fysieke problemen waarmee haar gedrag meer uitdagingen met zich mee ging brengen. Ook hierin volgde een zoektocht, niet alleen op het gebied van gedrag, maar ook op het gebied van fysieke begeleiding. Zo kwam ik op het pad van homeopathie.
Samen met mijn vriend heb ik, door wat er met Saar is gebeurd, een praktijk voor klassieke homeopathie voor dieren en mensen.

Na Saar kwam Angus, een zwaar verwaarloosde en mishandelde hond. Hij leerde vertrouwen te hebben dat hij door ons niet geslagen zou worden. In interactie met andere honden was hij een stabiele, sterke hond. Voor mij was hij een fantastische leermeester in het leren en lezen van de hondentaal.
Reden om naast hem pup Rosie op te nemen, geboren in een druk gastgezin van het asiel. Voor haar was de wereld groot en snel beangstigend. Angus begeleidde haar, beschermde haar en leerde haar vertrouwen te hebben. Menigmaal leerde ik van Angus welke lichaamstaal in te zetten om haar te kalmeren. Helaas hebben ze maar twee jaar samen gehad. Twee jaar waar ik en Rosie enorm veel geleerd hebben en reden om verder te verdiepen in hondengedrag.

Tijdens mijn werk als homeopaat voor dieren heb ik altijd een bijzondere interesse in gedrag van dieren gehad. Want mentale klachten zijn onlosmakelijk verbonden met fysieke problemen. Andersom kunnen fysieke problemen op mentaal gebied ook klachten geven.
Gedragsproblemen kunnen uiteraard ook optreden zonder de bijkomstigheid van problemen op fysiek gebied. Een hond kan ander gedrag laten zien als gevolg van gebeurtenissen of trauma's, door een bepaalde omgang met de hond of als de leefomstandigheden niet passend zijn bij de aard van de hond. Vanuit het nest kan er zelfs invloed zijn op hoe de hond zich ontwikkelt.

Vanuit de aangewakkerde interesse in hondengedrag heb ik door de jaren heen diverse opleidingen, seminars en lezingen op het gebied van hondengedrag gevolgd. In 2023 heb ik de opleiding 'Gedragsdeskundige, gespecialiseerd in het welzijn van de hond' met succes afgerond en aan mijn werk als klassiek homeopaat voor dieren, individuele gedragsbegeleiding met het oog op het welzijn van de hond, toegevoegd. De visie op hondengedrag en de bijbehorende toe te passen begeleiding, op een natuurlijke, welzijnsgerichte manier, sluit volledig aan op mijn idee hoe we met honden om moeten gaan, ze begeleiden en op mijn werk en visie als klassiek homeopaat voor dieren. 
Gedragsbegeleiding en homeopathie kunnen heel mooi met elkaar gecombineerd worden.